Dvodnevno kulinarično potovanje slovenskih novinarjev po turističnih kmetijah

Ob 25. obletnici delovanja smo v Združenju turističnih kmetij Slovenije v mesecu oktobru za slovenske novinarje organizirali dvodnevno kulinarično študijsko potovanje, ki se je odvijalo 12. in 13. oktobra 2022.

                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Z novinarji iz sedmih (7) medijskih hiš smo spoznavali ponudbo podeželja na Dolenjskem, v Posavju, na Bizeljskem ter v savinjski in podravski regiji, se na kmetijah srečali s prijaznimi gostitelji, poslušali njihove zanimive zgodbe ter doživeli pristen stik z naravo in živalmi. Razvajali smo se ob izvirnih sezonskih dobrotah, ki so jih skrbno in z ljubeznijo pripravile izkušene in spretne gospodinje.

V nadaljevanju je kratek opis programa z izbranimi fotografijami.

Iz meglene Ljubljanje smo se z manjšim avtobusom odpeljali na sončno Dolenjsko. Program prvega dne je obsegal zajtrk, sestavljem z izdelki številnih lokalnih ponudnikov, in sprehod v družbi gospodinje Katarine po vinogradu na vinogradniški kmetiji Colnar na Trški gori. Tam smo se srečali tudi z mladim kraljem cvička Janezom Colnarjem ml. ter  v novo zgrajeni vinski kleti degustirali njihova hišna vina.

Kosilo z ogledom kmetije ter z doživetjem ličkanja koruze je bilo na kmetiji Šeruga v Selah pri Ratežu, ki se ponaša z znakom za trajnostno in zeleno nastanitev (Slovenia Green Accomodation), popoldan pa je sledilo spoznavanje podzemnega sveta  v repnici Najger na Bizeljskem.

Potovanje smo zaključili z večerjo in spanjem na ekološki kmetiji Urška v Križevcu pri Zrečah. Kmetija se ponaša z znakoma za trajnostno in zeleno nastanitev (Slovenia Green Accomodation) ter trajnostno gastronomijo (Slovenia Green Cuisine).

Drugi dan po obilnem zajtrku je najprej gospodar Jernej predstavil izdelavo kruha z drožmi, nato je sledil ogled kmetije ter na koncu še doživetje suhega polstenja iz ovčje volne, kjer si je vsak udeleženec izdelal svojo pohorsko vilo rojenico pod mentorstvom Mojce Potnik Šonc; potem pa se je  tura nadaljevala s spoznavanjem doživetij in zgodb v pohorski vasici Planica nad Framom, kjer smo najprej obiskali ekološko izletniško kmetijo Pri Baronu, prejemnico znaka za trajnostno gastronomijo (Slovenia Green Cuisine), nato pa še kmetijo Štern - Pri Kovačniku, prav tako prejemnico dveh znakov: za zeleno in trajnostno nastanitev ter trajnostno gastronomijo (Slovenia Green Accomodation in Slovenia Green Cuisine). Na kmetiji Pri Baronu smo poleg predstavitve in ogleda kmetije poskusili njihovo zgodovinsko enolončnico in sladico (Heriterra), na koncu pa smo ob pomoči gospodarja Borisa, ki ima bogate izkušnje na področju izdelave naravnih dekoracij, naredili še srček iz vrbovih vej. 

Na kmetiji Kovačnik, kjer smo zaključili potovanje s poznim kosilom, je vsak od nas pod mentorstvom izkušene mlade gospodinje Barbare izdelal svojo tradicionalno slovensko orehovo potico, katero je odnesel domov v lično zapakirani embalaži. Doživetje izdelave potice je bilo res nepopisno, še posebej za dva moška predstavnika, ki sta jo naredila prvič v življenju. 

Ob zaključku ture so novinarji izrazili izjemno navdušenje tako nad samim programom. Organizacijo ture ter odlično ponudbo naših kmetij.


 




  

Back to news list