Dvodnevno kulinarično potovanje slovenskih novinarjev po turističnih kmetijah na Primorskem

Združenje turističnih kmetij Slovenije je v mesecu maju, 16. in 17. maja 2023, za slovenske novinarje organiziralo dvodnevno kulinarično študijsko potovanje po turističnih kmetijah na Primorskem.

Z novinarji iz šestih (6) medijskih hiš smo spoznavali pestro ponudbo podeželja v treh regijah, in sicer v primorsko-notranjski, goriški ter obalno – kraški regiji, se srečali z gospodinjami in gospodarji ter njihovi družinskimi člani na šestih izbranih kmetijah, slišali njihove zanimive zgodbe ter doživeli pristen stik z naravo in živalmi. Seveda pa so nas vsi gostitelji razvajali s hišnimi dobrotami, ki jih nudil ta letni čas.

V nadaljevanju je kratek opis programa z izbranimi fotografijami. 

V okviru programa prvega dne so nam na Smrekarjevi domačiji v Grobišču pri Postojni postregli zajtrk iz lokalnih surovin, nato pa nam je gospodar kmetije Boštjan predstavil razvoj turistične kmetije ter njihovo ponudbo. Na koncu smo si ogledali še živali, avtohtone pasme, ki jih redijo na kmetiji oz. na nekaj kilometrov oddaljenem posestvu: krško-poljske prašiče, čredo govedi pasme cika ter konje pasme haflinger.

Pot smo nadaljevali v goriško regijo, kjer smo v slikoviti vasici Vrhpolje v Vipavski dolini obiskali kmetijo Kobal, ki gostom poleg apartmaja nudi manjši prostor za kampiranje na kmetiji. Dež in močna vipavska burja, ki sta nas spremljala prvi dan, nista omajala našega dobrega razpoloženja. Sprejela nas je simpatična hči Karolina, ki je bila leta 2009 trinajsta (13.) vinska kraljica Slovenije, danes pa po potrebi pomaga staršem na kmetiji.  Za dobrodošlico so nam gostitelji v avtentičnem ambientu pripravili frtaljo iz sezonskih zelišč, odlične suhomesnate izdelke, sveže pečen domač kruh ter druge sezonske dobrote, gosti marelični sok ter vino. V vinski kleti, kjer smo imeli še pokušino njihovih vin, smo si ogledali še zidan vinski sod iz leta 1912, ki je danes prava atrakcija za njihove goste. Najbolj vitki in pogumni so se celo splazili vanj. 

Polni prijetnih vtisov smo se odpravili proti Šempasu, kjer nas je na izletniški kmetiji Pri Rjavčevih sprejela družina Cernatič. Tukaj nas je čakalo pozno kosilo s poudarkom na značilnih regionalnih jedeh. Kmetija je ena izmed najbolj tradicionalnih turističnih kmetij v Vipavski dolini, saj deluje že od leta 1985, znana pa je predvsem tudi po odličnih suhomesnatih izdelkih in vinu. Dobrodošlico s frtaljo in pršutom sta nam ponudila sin Martin ter njegova žena. Po kosilu smo si ogledali še sušilnico suhomesnatih izdelkov ter novo zgrajeno vinsko klet, ki daje mogočen občutek.

Iz goriške regije smo pot nadaljevali v obalno – kraško regijo, kjer smo celodnevno potovanje zaključili z večerjo, pokušino izbranih vin ter spanjem na turistični kmetiji Škerlj v Tomaju na Krasu. Po večerji je sledil ogled sušilnice suhomesnatih izdelkov ter pokušina vin v vinski kleti. Drugi dan smo po odličnem zajtrku in ogledu kmetije (sadovnjaka, vinograda in oljčnika) in vasice v spremstvu gospodarja Izidorja potovanje nadaljevali proti obali.

Sledila je vožnja v smeri morja. Najprej smo obiskali v Dekanih družinsko posestvo Bordon, ki leži tik ob reki Rižani (ekološko vinogradniško kmetijo Bordon v Dekanih). Tukaj smo bili v družbi s prvim kraljem refoška, Borisom ter z aktualnim kraljem refoška, Janom, Borisovim sinom, ki je že nekaj let mladi prevzemnik kmetije; poskusili smo izbrana vrhunska vina, hladno stiskano oljčno olje ter njihove odlične suhomesnate specialitete. Kmetija ima tudi bogato zgodovino mlinarstva, saj leži ob reki Rižani, kjer je bilo v preteklosti kar nekaj delujočih mlinov.

Sledil je ogled še zadnje kmetije, in sicer osmice Jakomin v majhni istrski vasici Kubed.  Ponudbo kmetije nam je predstavil gospodar na kmetiji Marino skupaj z ženo Andrejo in mamo Silvano. 

Študijsko potovanje smo zaključili s poznim kosilom- pripravili so nam značilne lokalne jedi, ki jih ponudijo na osmici  (mineštro z bobiči, omleto z divijimi šparglji,  kislo zelje in repo s pečenico, ombolo, pražen krompir in jabolčni zavitek) ter kulinarično delavnico peke kruha. Tako je vsak od nas pod vodstvom spretne in izkušene mame Silvane zamesil svoj hlebček kruha ter ga odnesel domov. Res je bil odličen! 

Medtem, ko so naši hlebčki kruha vzhajali, smo se z Marinom in njegovo ženo Andrejo peš odpravili  do vaške znamenitosti, do peterokotnega obrambnega stolpa, kjer nam je lokalni vodič povedal zgodbo o stolpu, razvoju Kubeda ter o pesniku in duhovniku Alešu Kocjančiču, ki se je rodil v Kubedu. Zanimive zgodbe in čudovit razgled po dolini ter okolici.

Tako smo se v poznih večernih urah s prijetnimi občutki in nepozabnimi vtisi poslovili od družine Jakomin, naše zadnje gostiteljice ter se odpeljali proti Ljubljani.

Ob zaključku potovanja so novinarji izrazili izjemno hvaležnost in navdušenje tako nad samim programom, gostoljubnostjo kmetij, pohvalili pa so tudi samo organizacijo potovanja.
Back to news list